Kutatási jelentés - 2015. október

Duálgép, a versenyképes mérnökképzés
2015.10.18

Szeptemberben indult a várva-várt gépészmérnök-képzés Szombathelyen. A kezdeti időszak tapasztalatai azt mutatják, a felvételizők részéről komoly igény jelentkezett egy ilyen típusú szak elindítására Vas megyében.

A szombathelyi duális gépészmérnöki képzés fejlesztése keretében a Nyugat-Pannon Térség gazdasági szereplőinek elvárásaihoz, a térség társadalmi céljaihoz igazodva a Nyugat-magyarországi Egyetem feladata a Gépészmérnöki BSc képzés területén a duális képzési rendszer alapjainak kialakítása, hozzájárulva az Egyetem, a konzorcium tagjai és az együttműködő partnerek gazdasági fejlődésben vállalt szerepének erősítéséhez, a regionális-térségi munkaerő-piaci igények kielégítéséhez.

A műszaki képzési területeken Magyarországon is számos példa van duális rendszerű képzésre. Ennek a módszertannak a szakképzés szintjén már jól bevált gyakorlata van hazánkban, míg a felsőoktatás szintjén újszerű kezdeményezésről beszélhetünk és viszonylag nagyok a különbségek. Az is jól látszik, hogy nagy munkaerő-piaci igény főleg a műszaki területhez kapcsolódnak. A Nyugat Pannon Térségben járműipari és beszállító cégek vannak jelen nagy számmal, s a kvalifikált és gyakorlati tapasztalattal rendelkező mérnökre mindig is igény volt, a hiányuk az elmúlt években súlyosan érintett több ipari termelő vállalatot. A duális képzés kereteinek kialakítása és a képzési folyamat elindítása rendkívül fontos és időszerű volt.

A Gépészmérnöki BSc képzésre Szombathelyen, 2015-ben, a rendes felvételi eljárásban a 219 jelentkezőből 80 fő kerülhetett felvételre. Közülük 50 fő a már ismert 6 nagy cégnél (LUK, Opel, BPW, iQor (korábbi Jabil AMS), TDK EPCOS, Delphi vehet részt a duális képzésben, amelynek a köre 3 újabb céggel bővült (Uniriv Kft. Csepreg, Roto Elzett Certa Kft. Lövő, IMS Connector Systems Kft. Sopron), amelyek további 9 hallgatót fogadnak. 

Az üzleti partnerek visszajelzései azt mutatják, hogy a mérnöki életpályák ma rendkívül „jövőbiztos” pályák, folyamatos igény van a jól képzett fiatal mérnökökre. A cégek továbbfejlődésének záloga a magas szintű szakember-utánpótlás biztosítása.

Reményeink szerint a szombathelyi műszaki képzés fokozatos felfutás után biztosítani fogja a jövőben a helyi termelő partnerek releváns munkaerő-piaci igényeit.